No Google, free life – or having Huawei P40 Lite

Канех се да споделя какво мисля за “новия” си телефон от дълго време. От толкова дълго, че вече го използвам от 8 месеца и половина. Имам добра скорост на писане, нали? Хахаха! Но както казват, по-добре късно, отколкото никога и ето ме най-накрая готова да пиша.

Честно да си кажа нямах никакво намерение да си купувам нов телефон, но явно когато кажа нещо подобно сякаш някой ме слуша и си казва, че дълбоко се лъжа. Така и в края на май миналата година едно злополучно изпускане направи горната дясна част на дисплея на стария ми Huawei P10 Lite на ситни стъкълца, а 3 дълги лентички плъзнаха по целия дисплей на различни страни. Говоренето с него означаваше да бъда готова да си нарежа ухото. Не, благодаря. Беше дошло време да се сбогувам с него и да си взема нов телефон. А като фен на Huawei, знаех че трябва да имам последния излязъл модел, и така се спрях на новият тогава Huawei P40 Lite. Единственият проблем? Няма Google. (Thank you, USA). Въпреки всичко, бях готова да преглътна това, естествено без да знам какво ме очаква, и така вече бях горд притежател на новото устройство.

Най-голямото предизвикателство или иначе казано – set-up!

Huawei P40 Lite

Първото нещо, което ви трябва, когато имате нов телефон, в който няма Google – търпение. Вместо да се логвате в собствения си Google акаунт, ще трябва да се логнете в Huawei акаунт. За щастие, аз вече имах такъв и успях да се логна и да направя първоначалния сет ъп доста бързо. Мъките идват след това, особено ако сте като мен и си мислите, че знаете всичко и нямате нужда от упътвания. Е, понякога се оказва, че са полезни и е хубаво да огледате кутията на телефона за едни малки листовки, в които хората от Huawei все пак са споменали от къде да се сдобиете с така желаните приложения, които няма как да свалите от Google Play.

И все пак, ако нямате такива упътвания и ви се намира наличен стар телефон, много добра работа ще ви свърши приложението Phone Clone, което е пре-инсталирано в новите Huawei телефони. Въпреки счупения дисплей, стария ме много обичан телефон продължи да работи и ми дойде на помощ и с помощта на приложението за клониране успях да прехвърля всички приложения, които бях свикнала да използвам, както и всички контакти. Така бихте могли да прехвърлите и файловете, които имате, но това в моя случай означаваше часове чакане и сметнах, че ще мина и без тях.

Следващи пречки?

Huawei P40 Lite

Да, прехвърлих всички приложения, обаче как аджеба се предполага, че ще ги ъпдейтвам. Fail! Тогава най-накрая забелязах онези малки листченца в кутията на телефона и открих съществуването на More Apps – с това приложение ще може да инсталирате и ъпдейтвате голяма част от приложенията си. Уви, не всички, но и това е нещо.

А как да ъпдейтвате приложенията, които сте клонирали? Точно така – връщаме се на мъчението. Ъпдейтвате приложението на стария си телефон или молите другарче с телефон, който има Google, което също има това приложение отново да ви го клонира. Ако вече го имате на телефона си, с клонирането просто ще получите новия ъпдейт. Играчка е, но поне сте ъпдейтнати.

Най-лошото или в моя случай най-доброто нещо е, че нямайки Google Play, голяма част от приложенията просто няма да функционират правилно – иначе казано, забравете за известията. Twitter известия за нови постове? Няма такова чудо. Известия от апликации като LINE, Skype, Microsoft Teams – забравете ги. И още повече – Gmail, YouTube вече няма да бъдат в телефона ви под формата на приложение.

Позитивите?

Има доста нови вградени функции, като например да решавате колко време на ден може да използвате телефона си и да виждате кои приложения посещавате най-често. По този начин намалих времето, в което използвах телефона си на половина и успях да намеря време за много други занимания.

Камерата е превъзходна. Само вижте какво се крие отзад – 48 MP (Wide Angle Lens, f/1.8 aperture) + 8 MP (Ultra Wide Angle Lens) + 2 MP (Macro lens) + 2 MP (Bokeh lens). Точно така, 4 са и когато правите снимки резултат е божествен. А пък ако сте любители на селфитата като мен – предната камера е с 16 MP, с които направо ще сте на следващото ниво.

Отключването на телефона с пръстов отпечатък е преместено отстрани, заедно с бутона за отключване. А ако някой реши да отключи телефона вместо вас, ще се натъкне на цифрова парола. Така че все пак има защита.

Телефонът има и предостатъчно памет, където да събирате снимки, видеа и музика, а 6GB RAM ще направи използването на приложенията лесно и няма да има забивания или каквито и да било други проблеми.

В заключение

Харесвам ли телефона? Определено да. Съжалявам ли, че няма Google? Не, даже съм доволна. И дори и да трябваше отново да се върна в онзи ден, в който избирах какво искам, то пак щях да се спра на този модел.

* Снимките в поста са направени с OPPO A12, за който ще ви разкажа съвсем скоро.

xoxo
Amairo out

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *